ביקורות ותגובות לספר 'מה את מבקשת'
בשיחות עם לא מעט אנשי חינוך העוסקים בחינוך הבנות עולה תחושה של עמידה בפני שוקת שבורה בכל הנוגע ללבושן של הבנות. הנושא הפך במוסדות רבים לזירת מאבק, ובחלק מהם אף הורם דגל לבן. אל מול מבוכה זו מופץ לאחרונה ספר חדש ושמו ‘מה את מבקשת’, המהווה משב רוח מרענן בסוגיה מאתגרת זו. הספר עוסק בהרחבה ביחס הראוי למיניות בכלל ולמיניות הנשית בפרט, ומתוך כך מסביר את החשיבות שיש בלבוש צנוע ובשמירת נגיעה. ספר זה נפוץ מאוד בקרב תלמידות במדרשות, מחנכות באולפנות וקהלים נוספים, ולא במקרה. ניתן לראות בו בשורה של ממש כשהוא נוגע, בהעמקה רעיונית ופסיכולוגית כאחד, במקומות רגישים ביותר בנפשן של הבנות.
הבת שלי מגרדת לפעמים את הנייר שהיא מציירת עליו עם הציפורניים. אני לא מסוגל לשמוע את זה. “שמירת נגיעה”. “צניעות”. “שמירת הברית” ועוד מילים מהמשפחה הזו, מייצרים לפעמים תחושה בלתי נסבלת. אוריה מבורך בספר החדש: “מה את מבקשת” פותחת את הנושאים הללו, עם המילים הכי “קשות” ובלי תרגום. היא מצליחה לייצר שיחה מאוד ישירה, ולנטרל את הצליל המצמרר של המילים הללו.
לא צריך להיות מורה טוב בשביל ללמד ילד לדבר. צריך פשוט לדבר איתו. לאט לאט הוא מפנים את הכללים, רבים ויחיד, זכר ונקבה, גופים וזמנים. תוך כדי טעויות מתוקות להפליא הוא מכיר את יוצאי הדופן.
אבל גם ילד שיודע לדבר נכון, לא מסוגל להסביר את כללי הדקדוק.
יש הרבה שפות שאנחנו לומדים לדבר ככה, וקשה לנו מאוד לראות אותן מלמעלה או מהצד. לשאול עליהן שאלות, להיות מודעים לכללים וליוצאי הדופן. התרבות שאנחנו חיים בה, והעולם של תורה ומצוות הם שפות כאלה. כשמדברים על זוגיות, מיניות, ויחסי גברים ונשים, שתי השפות הללו הן תאונה חזיתית במהירות שיא.
חננאל רוס, פסיכולוג
פורסם כפוסט בפייסבוק
ההמלצה במשפט? למרות שחסר עורך קשוח, זה הספר הכי טוב שקיים כיום בניתוח המרחב המיני שבו אנו חיים.
אתחיל מהשורה התחתונה: אם אתם מחפשים להבין את השדרים המיניים שאופפים אותנו ורוצים לגבש עמדה יהודית בנוגע למיניות ולצניעות – הספר הזה הוא בשבילכם.
הרבנית אוריה מבורך הצליחה בספרה – “מה את מבקשת” – לעמוד באתגר גדול. היא שוטחת משנה סדורה בנוגע למיניות, גוף וצניעות, שנוטים להיות נושאים רגישים ומציפים. אנו חיים בעולם רווי במיניות ובשדרים הקשורים אליה, וצריכים להתמודד לא רק עם נוכחותם אלא גם עם הסתירות הרבות שקיימות ביניהם.
פורסם כפוסט בפייסבוק
שמירת נגיעה. כשקראנו את הספר “מה את מבקשת” ספר נפלא פותח ומחכים שכתבה אוריה מבורך, החלק שמדבר על השיחים השונים על מיניות- היה בעינינו נפלא פותח ומחכים, התענגנו על ניתוח הסוגיא במסכת יומא, חשנו קצת פספוס בדיבור של על הייצריות הגברית (על זה בע”ה בפוסט נפרד) אך היה פרק אחד, שעוסק בשמירת נגיעה, שעליו אנחנו לא יכולים לשתוק וחשים מחויבות כאנשי חינוך שעובדים עם נוער ומלווים חתנים וכלות לקראת חתונה להגיב ולומר את שעל ליבנו.