המודעה הזו ליום האישה מעליבה נשים

אוריה מבורך
כמה הרהורים מבאסים על המודעה הזו, שאלפי מורות קיבלו במייל לכבוד יום האישה:
- כל עוד לא מדובר בסין הקומוניסטית, המשפט “הדבר האמיץ ביותר הוא לחשוב על עצמך” הוא סיסמא שמתפקדת בדרך כלל כהצדקה להמשיך לעשות בדיוק את מה שעשינו עד עכשיו: לחשוב על עצמנו.
- אז אמנם הנמענים של המודעה הזו הם לא אזרחים של סין הקומוניסטית, אבל הם בכל זאת נשים. ונשים, כידוע, נתפסות עדיין בתור המקריבות, אלו שמבטלות את עצמן ואף פעם לא שמות את עצמן בראש סדר העדיפויות, אלו שכל היום מג’נגלות בין העבודה והקריירה, לילדים, למטלות הבית, לחוגים, לבישולים, אלו שלא מסוגלות ללכת לישון לפני שהכלים בכיור יהיו שטופים.
- אם נכתוב בגוגל את הסיסמא “מותר לך לחשוב על עצמך”, נגלה שהתוצאות שמופנות לגברים שואפות לאפס. נשים הן אלו שזקוקות ל”עידוד” בתחום הזה. ובאמת, מחקרים שבדקו את הזמן הפנוי של זוגות נשואים, מראים שבאופן שיטתי, לנשים יש פחות זמן פנוי בהשוואה לבני זוגן. בהינתן שהזמן הפנוי הוא אולי המשאב היקר ביותר כיום, אני לא יכולה שלא להתחרפן מהנתונים האלה.
- אוקיי, אז נניח שאת אישה, ועכשיו בעקבות המודעה הזו, “אזרת אומץ” והחלטת לחשוב על עצמך. מה את אמורה לעשות? כמובן, “לפנק את עצמך!” ואיך את מפנקת את עצמך? כמובן, שופינג! ומה את קונה בשופינג? כמובן: קוסמטיקה, שעוני יוקרה, תכשיטים. כמה “נשי”, שיואו.
לא יודעת, לא מלהיב אותי להשתייך לקבוצה של אלו ששוטפות את הכלים כברירת מחדל, לא מחמיא לי להשתייך לקבוצה שמה ש”מעצים” אותה זה קרם לחות ושעון יוקרה, לא משמח אותי לקרוא את המודעה הזו ולגלות שנשים הן בדיוק כפי שחשבו עליהן אלפי שנים: פועלות חרוצות שמבצעות באופן “טבעי” את העבודה השחורה שכולם רוצים להתחמק ממנה, ילדות קטנות-מגודלות שמתלהבות מצעצועים נוצצים, ובנות-אדם צרות אופקים, שמסתפקות במועט, כל כך במועט.
אני לא יודעת אם המודעה הזו משקפת את המציאות או רק מעצבת אותה. אבל לדעתי, ככל שיותר נשים לא ימצאו את עצמן במודעה הזו, סימן שהתקדמנו.