אייל גולן VS. שלמה גרוניך

אוריה מבורך

טריגר פגיעה מינית
 
בכתבה שמתפרסמת בימים אלו במאקו, מספרת בתו של שלמה גרוניך על הקושי שלו לחזור לבמות מפאת ביטולי הופעות שלו, מאז אותה בדיחה גרועה שאמר בהופעתו לפני כחמישה חודשים. למי שלא זוכרים, הנה נוסח ה”בדיחה”: “הסתכלתי על הקהל, אמרתי לעצמי, כזה קהל אני רוצה תמיד. באמת, אתם כל כך אשכנזיים כאלה, אין פה אפילו צ’חצ’ח אחד! אתם משתפי פעולה כמובן כמו ווזווזים… יפה, אני גאה בכם, אתם שרים יפה” . 
(המילה צ’חצ’חים משמשת כבר שנים רבות ככינוי גנאי למזרחיים, וצורת השימוש שלה נחשבת לפוגענית מאוד, יותר מאשר המילה ווזווזים, שהיא כינוי גנאי לאשכנזים).
 
כמה דקות לאחר ההתבטאות הזו התנצל גרוניך בפני הקהל, לאחר ההופעה גם פרסם התנצלות בחשבון הטוויטר שלו, והמשיך להתנצל בראיונות רדיו. בעקבות הזעם הציבורי וקריאות להוקיע את גרוניך על היותו גזען, פרסמה המשפחה של גרוניך כי בשנים האחרונות המוסיקאי בן ה 73 סובל מדמנציה, שגורמת לו לעיתים להתבטא באופן נטול שיקול דעת ושליטה. גרוניך אישר את הדברים.
 
לפני כחודשיים ניסה גרוניך לחזור לבמות והכריז על מופע פסנתר חדש. כתוצאה מכך התעוררה סערת רשת, בה תגובות כמו “עברה הדמנציה, או שהיא טובה רק כשאתה גזען?” בעלי האולם קיבלו איומים לחרם שכללו בין השאר תמונות של היטלר עם הכיתוב “אני מקווה שתביאו את היטלר להעניק לגרוניך תעודת הוקרה”. בעקבות הלחץ הציבורי המופע בוטל.
 
כשקראתי את זה נזכרתי בזמר אחר. אמנם, בעייני אין שום מקום להשוואה בין ה”חטאים” של השניים. פרופורציונלית זה יהיה כמו להשוות בין אלף ש”ח למיליארד דולר. אבל היות ואותו זמר זכה בחודש האחרון בתואר “הזמר המושמע ביותר בישראל”, אין מנוס מלהעמיד כאן מראה לאמות המידה המוסריות של הקהל הישראלי. יקראו הקוראים וישפטו בעצמם.
 
אני מפרטת בפניכם כאן כמה נתונים ידועים שלקחתי מתוך הערך “פרשיית אייל גולן והקטינות (משחקי חברה)” בויקיפדיה, ומכתבות נוספות שפורסמו במדיה. הפרשה הסעירה את התקשורת הישראלית וקיבלה חשיפה עצומה, חריגה בהיקפה. הפרטים שאציג בפניכם ידועים לקהל הישראלי, שנחשף אליהם שוב ושוב בתקשורת. לאחר מכן אפרט איך הידע הציבורי הזה השפיע על הקריירה של גולן ועל מעמדו.
 
בנובמבר 2013 התפוצצה פרשת “אייל גולן והקטינות” לאחר שפרטים מהחקירה הסמויה הודלפו לתקשורת. על פי החשד, אייל גולן (אז בן 42) ומקורביו, נהגו ליצור קשרים עם מעריצות של גולן, בהן גם קטינות, וקיימו עמן יחסים. לפי גורמים בפרקליטות, הדלפת פרטי החקירה הסמויה גרמה לשיבוש חקירה חמור מצד מקורביו של גולן, מה שהקשה על העמדתם לדין של המעורבים בפרשה.
 
חקירתו של אייל גולן התמקדה בשאלה מרכזית אחת: האם ידע כי הוא שוכב עם קטינות בניגוד לחוק. גולן הכחיש, וחלק מהנערות הודו שאביו של גולן, דני ביטון, הורה להן לשקר לו בדבר גילן. חלק מהמתלוננות טוענות שגולן הוא זה שדרש מהן “לפנק” גם את החברים שלו, ושהוא ידע על כך שהן משמשות כשפחות מי*ן גם אצל מקורביו. בפברואר 2014, לאחר חקירה בת שלושה חודשים, התיק נגד גולן נסגר מחוסר ראיות. נספר כעת בקצרה על כמה ממעלליו של גולן שהתרחשו בהסכמה, ללא כל עבירה פלילית. אייל גולן הודה בהם בחקירתו.
 
ייתכן שזו תמונה של ‏‏‏‏2‏ אנשים‏, ‏זקן‏‏ ו‏שעון יד‏‏
 
הנערה ע’:
ע’, בת 16 בזמן האירועים, יצרה קשר עם מקורביו של הזמר, והוזמנה למסיבה פרטית בדירתו שמגדלי יו. במהלך מסיבה ביצעה ע’ מי*ן ***** בפומבי עם אייל גולן. גולן אישר בחקירתו את האירוע, אך לטענתו הוא הפסיק באמצע כשנודע לו שהיא קטינה. הוא הודה גם שאביו וחברה של ע’, ישבו עמם בסלון וצפו מהצד. לפי תחקיר “הארץ”, מלבד היחסים עם גולן, ע’ קיימה יחסים עם 7 מהמקורבים שלו. חמישה מהם נחקרו ואישרו את הדברים.
 
הנערה ט’:
ט’ עלתה לישראל בגיל ארבע עם אמה וסבתה. היא גדלה במצוקה כלכלית, ללא אב. בנעוריה עברה להתגורר במוסד לנוער בסיכון, ובגיל 14 עברה אונס. בגיל 17 הכירה מקורבים של גולן וקיוותה שיכירו לה את גולן. [כאן מסופר על האופן שבו נוצלה על ידי המקורבים הללו בטרם פגשה את גולן עצמו]
 
בעדותה מספרת ט’ שהוזמנה על ידי מקורביו של אייל גולן לדירתו במגדלי יו, שם פגשה בו לראשונה. לדבריה, זה לכאורה המשפט הראשון שאייל גולן אמר לה: “איך את בקטע של ****? לפי השפתיים שלך ולפי מה ששמעתי, את טובה”. “לא ידעתי מה לענות מרוב מבוכה”, מספרת ט’. “במגדלי יו יש יציאת חירום מתוך הדירה, הוא לקח אותי לשם לבצע בו מי*ן *****”.
 
גולן עצמו לא נשאל בחקירתו המשטרתית על האירוע במגדלי יו, אך אישר לחוקרים שקיים יחסי מי*ן עם ט’ בהזדמנות אחרת כשהיו באילת. אמנם, בתחקיר הטלוויזיה של אורלי וגיא הוא טען שאינו מכיר אותה כלל, וכשנשאל על האירוע על ידי רויטל חובל הוא בחר שלא להשיב.
 
בעדותה מספרת ט’ שהיחסים שקיימה עם גולן באותה הפעם באילת, היו יחד עם נערה נוספת, בשם נ’. לדבריה, היחסים היו לכאורה אלימים מצידו והותירו אותה כאובה פיזית. עוד היא מספרת, שלאחר מכן חבר של גולן הגיע לחדר, וגולן ביקש מחברתה נ’ לקיים יחסים עם החבר שלו. נ’ לא היתה מסוגלת, אז ט’ מספרת ש”עשתה את זה במקומה”. נ’ סיפרה בעדותה את אותו סיפור. לדבריה, גולן אף צילם את האקט, אך הפרקליטות סבורה שכחלק משיבוש החקירה התבצעו מחיקות של הסרטונים.
 
הנערה נ’:
נ’ הייתה בת 18 וחצי בזמן האירועים. הוריה התגרשו כשהייתה בת שש, אחיה מכור לסמים ובעל רקע אלים. החלה לעבוד בגיל צעיר כדי לעזור לאמה הנכה לשלם שכר דירה. בשנת 2013 התחברה עם נערות במועדון האומן 17 בתל אביב. אחת הנערות הכירה לה את המתופף של אייל גולן, שהבטיח לה לעזור לפגוש את אייל גולן. נ’ העידה על יחסי מ*ין שקיימה עם אייל גולן ועם מקורביו.
 
גולן אישר בחקירתו כי קיים עם נ’ יחסי מ*ין שלוש פעמים: פעם אחת ביחד עם הנערה ט’ כאשר היו באילת, ופעמיים נוספות במכוניתו, שם היא התבקשה על ידו לבצע **** גם בנהג שלו. בחקירתו במשטרה אישר הנהג יניב גרשון את האירועים אך טען שהם נעשו בהסכמה.
 
עד כאן מספר נתונים מתוך הערך “פרשיית אייל גולן והקטינות” בויקיפדיה. נעבור כעת לבחון את ההשפעה של הנתונים הללו על מעמדו, לא לפני שאציין שכל מי שרוצה להתוודע לתפקוד הכושל, (וככל הנראה המושחת), של המשטרה, בפרשיית אייל גולן, מוזמן פשוט לקרוא את הערך בויקיפדיה ולפעור את לסתותיו. את השפעת הפרשייה על מעמדו של אייל גולן נבחן באופן קל ופשוט, באמצעות נקודות ציון בקריירה שלו, המופיעות בערך הויקיפדיה “אייל גולן”. התמקדתי כאן רק בנתונים שמעידים על אהדתו הציבורית.
 
* 2013 שבועיים לאחר התפוצצות הפרשה, יוצא שיר חדש של אייל גולן, בשם “מתפלל”. הוא הופך לשיר המושמע ביותר ברדיו בשבוע הראשון לצאתו.
 
* כחמישה חודשים לאחר התפוצצות הפרשה (חודשיים לאחר שנסגר התיק מחוסר ראיות), מוציא אייל גולן אלבום חדש, ה 17 במספר. 30,000 עותקים של האלבום נמכרו תוך פחות מ-24 שעות, והאלבום הופך לאלבום פלטינה.
 
* תכנית הריאלטי “אייל גולן קורא לך” מחודשת לעונה נוספת, (וממשיכה עד שנת 2016)
 
* 2014 כעשרה חודשים לאחר התפוצצות הפרשה, זוכה גולן בתואר זמר השנה של ישראל במצעד השנתי של ישראל לשנת תשע”ד, על ידי גולשי מאקו, צופי ערוץ 24, ומאזיני תחנות רדיו פופולריות.
 
* 2016 כשנתיים וחצי לאחר התפוצצות הפרשה, זוכה שוב באותו מצעד, בתואר זמר השנה לשנת תשע”ו.
 
* באותו הזמן מוציא אלבום חדש, 19 במספר, שמגיע למעמד של אלבום פלטינה משולשת.
 
* 2017, כשלוש וחצי שנים לאחר התפוצצות הפרשה, מוציא גולן את השיר “תבואי היום”. תוך יומיים השיר הופך למושמע ביותר באתר יוטיוב ובתחנות הרדיו, ולבסוף מוכתר כשיר השנה מטעם “כאן גימל”.
 
* 2018, כארבע וחצי שנים לאחר התפוצצות הפרשייה, מקבל אייל גולן את פרס “אות יקיר הזמר העברי” בטקס שהתקיים במשכן הכנסת.
 
* באותה שנה זוכה גם בפרס “זמר השבעים למדינת ישראל”.
 
* מחזה המבוסס על שיריו של גולן עולה בתיאטרון הקאמרי. המחזה, ששמו “זה אני”, נכתב על ידי היוצר המוערך מאור זגורי.
 
* תכנית הריאלטי “אביב או אייל” שבה משתתפים אייל גולן ואביב גפן, עולה לשידור.
 
* 2019, משודר סרט תעודי של אורלי וגאי, בשם “פרשת אייל גולן”. (בדיקה של “ידיעות אחרונות” גילתה כי נתוני ההשמעה ברדיו של שיריו של גולן לא ירדו בעקבות שידור התוכנית).
 
* ואכן, כחודשיים לאחר מכן, שירו של גולן “מי שמאמין” זוכה במקום הראשון במצעד העשור הרשמי של ישראל” של כאן גימל. שיר נוסף שלו זוכה במקום השלישי באותו מצעד.
 
* גולן משתתף בתכנית “גולסטאר”.
 
* 2020, גולן מופיע בערב יום העצמאות ה-72 למדינת ישראל, במסגרת המשדר המרכזי של ערוץ רשת 13.
 
* באותה השנה מגיע ערוץ היוטיוב של גולן למיליון משתמשים רשומים, ובכך הופך גולן לזמר הישראלי הראשון שהגיע למעמד זה וזכה בכפתור הזהב של יוטיוב.
 
* גולן מקבל משבצת הנחיה של תכנית אירוח, ברשת 13.
 
* בספטמבר 2020 זוכה גולן בתואר זמר שנת התש”פ של “חריף” ורדיו 101.5FM, ושני שירים שלו זוכים בתואר שירי השנה. בנוסף, הוא זוכה בתואר זמר השנה של מעריב ובתואר זמר השנה של ישראל בידור. בנוסף, גולן מתבשר כי הוא הזמר המושמע ביותר בתחנות הרדיו בישראל לשנת תש”ף.
 
* 2021 אייל גולן ממלא 6 פעמים את קיסריה בקיץ אחד
 
* 2022, לפני שבועיים בדיוק: אייל גולן מוכרז כזמר המושמע ביותר בארץ לשנה זו.
 
לאחר התבטאותו הפוגענית של גרוניך, אמנים רבים יצאו נגדו וחלקם קראו להחרים אותו. אחד מהם, זמר בשם אייל גולן, כתב: “כל מי שישב בקהל וצחק ומחא כפיים לאמירותיו, צריך לעשות חשבון נפש עם עצמו על מהי גזענות, ואיזו דוגמא הוא נותן לילדים שלו”.
 
מי שחושב שאייל גולן מתגלה כאן כחסר מודעות, טועה. זו האמאמא של המודעות. מודעות חדה מאוד. אייל גולן קשוב לקהל הישראלי, לנתוני ההשמעה של שיריו, לבחירותיו החוזרות ונשנות לתואר זמר השנה, לפרסים הפומביים, לשיתופי הפעולה עם הזמרים הקונצנזוסציאליים ביותר, להופעות שלו שהביקוש אליהן רק גובר, לסכומים שממשיכים לזרום לכיסו, ומכל זאת הוא מסיק את המסקנה המתבקשת איזו דוגמא אפשר לתת לילדים ואיזו דוגמא אי אפשר לתת לילדים, מה נורמלי ומה לא נורמלי, והדם שלי מי יותר אדום.
 
גרוניך, עצתי אליך: בפעם הבאה במקום לומר צ’חצ’חים, תזמין אליך לדירה כמה נערות בסיכון ותשמש בהן יחד עם חבריך. זה כנראה יחזיר אותך לבמות.