מה אומרים להם, מה הם שומעים?

מרצה: אוריה מבורך
ההרצאה מתאימה לגילאים: כיתה ז’ עד מבוגרים 
אורך: בין שעה לשעה וחצי, לבחירתכם.

הנוער שלנו מוקף במסרים בנוגע לצניעות ושמירת העיינים. חלקם מסרים טובים ומעצימים, וחלקם מסרים בעייתיים מאוד, שעלולים להרוס כל חלקה טובה שעוד נותרה בליבם כלפי הנושא. 

לדוגמא: רבים מאיתנו אוהבים להשתמש במונח “כבוד” כתחליף למילה צניעות. “תכבדי את עצמך” הוא משפט שהנערות והנערים שלנו שומעים ומכירים אותו בהקשר של לבוש צנוע. מה שאנחנו לא תמיד לוקחים בחשבון הוא האופן הבעייתי שבו המשפט הזה מתפקד כיום במדיה הפופולרית, ובשיח הרחובי שילדינו ותלמידינו חשופים אליו:

“תכבדי את עצמך” הוא משפט שיכול להופיע בטוקבקטים גסים ומחפיצים שנכתבים לדוגמניות המעלות תמונות חשופות למדיה. הטוקבקים מביישים את האישה על בסיס המיניות שלה, מתארים את גופה באופן מבזה, ותוך כדי גם משתמשים במונח “כבוד”, כדי לטעון שהיא לא מכבדת את עצמה ועליה לשמור על צניעותה. 

מה הנערות והנערים שלנו לומדים מכך? 

הם לומדים שייתכן שהסיבה ללבוש צנוע, היא משום שמיניות האישה היא דבר בזוי ומשפיל. ולכן, כאשר המורה אומרת לבנות “תכבדו את עצמיכן”, היא לכאורה אומרת להן להסתיר את התכונה ה”שלילית” וה”מבזה” הזו, כזו שחשיפתה תוביל להשפלה שלהן. 

אפילו אם המורה, הרב, ההורים, התכוונו למשהו אחר לגמרי, הבנות והבנים שלנו שומעים כאן מסר : “כמו שאת לא רוצה שידעו עלייך דברים שליליים, ולכן את מסתירה אותם, כך תסתירי את גופך”. 

ומה הבנים שלנו לומדים מכך?

הם עלולים לחבר בין “אסור” לבין “נמוך ומשפיל”. הם עלולים לחשוב שהסיבה שאסור להם להתבונן בנשים חשופות, היא משום שהמבט המיני של הגבר, בהכרח משפיל ונמוך. 

למעשה, וכפי שנראה בהרצאה, השיח היהודי הבריא משתמש במילה “כבוד” בהקשר של צניעות, באופן אחר לגמרי. מניסיוני, כאשר הנוער שלנו מזהה את היחס הבריא לצניעות ושמירת העיינים, הוא מוקסם ומזדהה.

השימוש במילה “כבוד” הוא רק דוגמא אחת למסרים  בנוגע למגבלות על מיניות, שמוכתמים כיום במשמעות לא מיטיבה. בהרצאה נסדר את המסרים הללו, נלמד בדיוק מה הבעיה בלהשתמש בהם כיום, ונציע אלטרנטיבה. 

הרצאה פוקחת עיניים, מומלצת מאוד. 

מעוניינים לשמוע עוד? בואו נדבר!

0544858024 (שיחה או ווטסאפ)

mevoy1@gmail.com